Żniwa Szparagowe w Mochach z udziałem Wicemarszałka

 Żniwa Szparagowe w Mochach z udziałem Wicemarszałka

Żniwa Szparagowe w Mochach z udziałem Wicemarszałka

Mochy, w Gminie Przemęt, w powiecie wolsztyńskim to jedna z miejscowości „zagłębia szparagowego” w naszym kraju.  W ramach obecnie trwającego sezonu na zbiór szparagów, jednego z producentów odwiedził Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski prezentując metodę uprawy oraz technologię zbioru tego wyjątkowego warzywa.

Szparagi z roku na rok stają się coraz częściej wybieranym przez konsumentów warzywem sezonowym. To wyjątkowe i niezwykle cenne smakowo oraz zdrowotnie warzywo zbierane jest tylko w okresie wiosennym przez około 2 miesiące. W ramach trwającego sezonu Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski na zaproszenie Wójta Gminy Przemęt Janusza Frąckowiaka odwiedził Gospodarstwo Rolne Pana Roberta Skorupki w Mochach specjalizujące się w uprawie tej rośliny. Wizyta w Mochach miała też symboliczny wymiar – 15 czerwca, mieszkańcy i goście z całej Wielkopolski spotkają się na Stadionie Klonowym w Mochach, by wspólnie świętować podczas „Święta Szparaga”.

Gmina Przemęt od lat może poszczycić się wysoko rozwiniętą produkcją szparaga i wysoką specjalizacją gospodarstw w tej uprawie. W ten sposób stały się one jednym z symboli Gminy. Warto zaznaczyć, że szparagi są warzywem, które dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym i właściwościom zdrowotnym zyskuje coraz większe grono sympatyków. Wielkopolska w skali kraju jest potentatem produkcji tego warzywa i ma ponad 50 % udział jego produkcji.  W powiatach wolsztyńskim i nowotomyskim, gdzie ta roślina jest najchętniej uprawiana organizowane są coroczne święta poświęcone temu warzywu. Takie Wyjątkowe święto odbędzie się w niedzielę 15 czerwca w Mochach w Gminie Przemęt. Warto czerpać z lokalnego dorobku a zwłaszcza wspierać naszych rodzimych producentów sięgając po ich produkty.  – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Warto podkreślić o znaczeniu uprawy szparaga w Regionie. Województwo Wielkopolskie jest największym zagłębiem szparagowym w naszym kraju. W strukturze powierzchni tej uprawy dominują powiaty wolsztyński i nowotomyski, które mają ponad 50 % udziału w krajowej powierzchni upraw tego warzywa. Polska z produkcją ok. 12 tys. ton rocznie w skali świata zajmuje 13. miejsce i 6. w Europie. Szparagi są jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych, które możemy pozyskać z krajowych upraw. Zbiory w zależności od pogody trwają od końca kwietnia do końca czerwca.  Dlatego warto po nie sięgać akurat teraz, ponieważ oferowane pędy gwarantują najwyższą świeżość i jakość. Z jednego hektara tej wieloletniej uprawy można uzyskać od 6 do nawet 12 ton szparagów.  Wizyta Pana Wicemarszałka nawiązywało do wyjątkowego charakteru wielkopolskich upraw oraz zachęty kupujących by świadomie wybierali warzywa z lokalnych upraw.

 

Related post